Members' Blog

The Council of Foreign Relations - Greece, is an organization founded by 60 leading academics, specializing in international relations, economics, institutions and politics.

 

Disclaimer: All opinions and arguments expressed by CFIR-GR are personal and do not necessarily reflect those of the organization. 

17 Απριλίου 2022, 12:14

Συνέντευξη στην Ξένια Τούρκη - Αναδημοσίευση από Φιλenews

Ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Γαλλία, πριν από μια βδομάδα, ολοκληρώθηκε όπως όλες οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται καθοριστική όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση και πως αυτή τη φορά αν τελικά ο Γάλλος πρόεδρος κερδίσει μια δεύτερη θητεία, δεν θα το πετύχει με την ίδια που το πέτυχε το 2017. Και αυτό γιατί, όπως επεσήμανε στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το σκηνικό πάνω στο οποίο στήνεται αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι εντελώς διαφορετικό. Η πανδημία από τη μια και ο πόλεμος στην Ουκρανία από την άλλη δημιούργησαν νέες συνθήκες αβεβαιότητας.

Αγωνίστηκε για ένα εξωστρεφές δημόσιο πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου και άφησε πίσω του σημαντικό έργο

15 Απριλίου 2022 | 15:48 | Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ

Αθανάσιος Πλατιάς Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης είχε σημαντική συνεισφορά στην καθιέρωση και προαγωγή της μελέτης των Διεθνών Σχέσεων στη χώρα μας. Εκτός του ότι ήταν ένας εξαίρετος δάσκαλος, που μεταλαμπάδευε στο αμφιθέατρο τη γνώση του, μπορούσε παράλληλα να ακούει τους φοιτητές του και να τους διδάσκει μέσω του διαλόγου με αυτούς. Εχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησης των φοιτητών γιατί τους άκουγε, δεχόταν τον διαφορετικό τους λόγο, ήταν αρωγός σε όλες τους τις προσπάθειες και τους συνέδραμε όταν του ζητούσαν βοήθεια για πληθώρα ζητημάτων. Η απώλειά του βύθισε σε θλίψη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ειδικά για όλους εμάς τους συναδέλφους, συνεργάτες και φίλους του στη διεθνολογική κοινότητα, είναι ιδιαίτερα επώδυνη.

Αναδημοσίευση ΤΑ ΝΕΑ - 9 Απριλίου 2021

Σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποδώσει κάτι θετικό οι απευθείας ή με διαμεσολάβηση συνομιλίες των δύο πλευρών, μπορούν να καταγραφούν οι πρώτες σκέψεις:

Η Ρωσία με αφορμή την συμπλήρωση ενός μήνα στρατιωτικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση τους ολοκληρώθηκε, δηλώνοντας ότι  εξαρχής δεν προτίθετο να καταλάβει το Κίεβο και το Χάρκοβο. Η ανεξαρτητοποίηση δια της καθοδηγούμενης απόσχισης των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ήταν η πρώτη κίνηση της Μόσχας στο παζλ της Ουκρανίας γιατί με αυτήν δημιούργησε τετελεσμένα και τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τα οποία με τη σειρά τους -προφανώς κατόπιν οδηγιών της- προσχηματικά αιτήθηκαν αμυντική συνδρομή.  Έτσι η Ρωσία παρουσίασε την εισβολή ως άσκηση της συλλογικής άμυνας. Επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο 51 του Χάρτη/ΗΕ που προβλέπει το συμφυές δικαίωμα της άμυνας για κάθε κράτος, όταν έχει δεχθεί μεγάλης κλίμακας ένοπλη επίθεση.

Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Αναδημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών, 16.03.2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή συνεχίζεται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα και ενεργειών στρατιωτικής και ανθρωπιστικής ενίσχυσης της πολύπαθης χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πολιτική περικύκλωσης μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων πόλεων, ενώ ήδη έχουν καταλάβει περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πηγή: ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ Blogs 26/02/2022

Του Ιωάννη Λ. Κωνσταντόπουλου - Επίκουρου Καθηγητή & Διευθυντή του Εργαστηρίου Πληροφόρησης & Κυβερνοασφάλειας του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Η εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία διαψεύδει το αφήγημα του θεωρητικού της φιλελεύθερης σχολής σκέψης των διεθνών σχέσεων Francis Fukuyama περί του τέλους της ιστορίας και της νίκης της δημοκρατίας και του καπιταλισμού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας
Στις ημέρες μας τόσο η δημοκρατία, όσο και ο καπιταλισμός απειλούνται από την άνοδο των ανελεύθερων δημοκρατιών και την οικονομική κρίση και την πανδημία, αντιστοίχως.

Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του ΙΔΙΣ.

Καθημερινή 11.2.2022 (https://www.kathimerini.gr/politics/561713038/k-yfantis-o-apoteros-toyrkikos-stochos)

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ακολουθώντας ένα γνώριμο μοτίβο επαναλαμβάνει ένα επιχείρημα που φαίνεται πλέον να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουρκικής προσέγγισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και την Συνθήκη των Παρισίων το 1947 αντίστοιχα, υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Η Ελλάδα, ισχυρίζεται η Άγκυρα, έχει παραβιάσει την αυτή την πρόβλεψη και ως εκ τούτου η ελληνική κυριαρχία δεν είναι καθόλου αυτονόητη.

Page 1 of 5